Kursa oldukça yoğun bir katılım olmuştur. 70 kursiyer resmi olarak kayıt yaptırmışlardır. Kursiyerlerimizin dağılımı bizi çok heyecanlandırdı ve doğru bir iş yaptığımız hissini bize verdi. Kursa 6 Ortopedi ve Travmatoloji Profesörü, 8 Doçent ve 7 Yardımcı Doçent hocası,27 Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı ve 22 araştırma görevlisi katıldı.
Kurs boyunca, çocukluk çağından itibaren erişkin yaşlara kadar sık görülen kalça sorunlarının (GKD, kalça displazisi, FAS sendromları vs) tedavi seçenekleri tüm ayrıntılarıyla özellikle de ameliyat video sunumları olarak gözden geçirildi.
Toplantıya İngiltere ‘den Dr. Sanjeev Madan ve İsviçre’den Dr. Lorenz Büchler katıldılar. Her iki eğitmende kendi ülkelerinde hem kalça cerrahı hem de klinik direktörü olarak çalışmaktalar ve çocuk kalça çıkığı dışında tüm kalça cerrahisi ameliyatlarını hem açık hem de artroskopik olarak yoğun olarak uygulamaktadırlar. Yurt içinden GKD konusunda çok deneyimli olan ve konu ile ilgili yoğun cerrahi işlemler yapan çok kıymetli hocalarımız katılmıştır.
Kalça ekleminin anatomisi ve kalça biyomekaniği, Dr. Ali Turgut tarafından anlatılmıştır. Ardından kalça eklemi fizik muayenesi ve radyolojik değerlendirmeleri Doç. Dr. Melih Güven tarafından sunulmuştur. Prof. Dr. Hakan Şenaran tarafından Pemberton ve Dega asetabüler osteotomileri, Prof. Dr. Haluk Ağuş tarafından Salter osteotomisi ve Dr. Sanjeev Madan tarafından Tönnis osteotomisinin cerrahi tekniği ve cerrahi püf noktalar ameliyat video sunumu şeklinde anlatılmıştır. Ardından niye Ganz osteotomisinin tercih edildiği kurs sekreteri Prof. Dr. Muharrem İnan tarafından anlatıldıktan sonra Dr. Lorenz Büchler Ganz osteotomisinin cerrahi tekniği tüm ayrıntılarıyla video sunum şeklinde gösterilmiştir. Dr. Sanjeev Madan ‘ın güvenli kalça çıkığı endikasyonları sunumundan sonra yine güvenli kalça çıkığı cerrahi tekniği Lorenz Büchler tarafından video sunum olarak gösterilmiştir. Günün sonunda Femur baş-boyun rekonstrüksiyonu endikasyonları Dr. Önder Kalenderer, bu sırada yaşanan teknik zorluklar Dr. Madan ve cerrahi teknik Dr. Büchler tarafından anlatılmıştır. Son olarak Dr. Sanjeev Madan ilave olarak Kalça artroskopisi endikasyonlarından ve tekniğinden kısaca bahsetmiştir. Ayrıca kalça sorunu olan olgular tüm salonda tartışmaya açılarak interaktif konuşmalara geçilmiştir.
Kurs sonu genel olarak katılımcıların memnuniyeti oldukça iyiydi. Kalça Eklemi Koruyucu Cerrahi Derneği başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın ile seneye aynı toplantının tekrarlanması ve kalça artroskopisinin de konuşmalar arasına girmesine ve artroskopi ve workshop uygulamaları ile toplantının zenginleştirilmesine karar verildi.
Toplantıya katkıda bulunan Ege Kongre ve Turizm Hizmetlerine tüm desteklerinden dolayı teşekkür ederim.
Doç. Dr. Önder Kalenderer
Kurs Başkanı